Wil je meer weten over Eelde-Paterswolde?

Wil je meer weten over Eelde-Paterswolde?

 • Aantal inwoners
  Op 1 januari 2012 kende Eelde-Paterswolde een totaal van 10.340 iwoners. In 2010 had Paterswolde 3.695 inwoners en Eelde 6.760. Hiervan waren 4370 man en 4775 vrouw. 
   
   

 • Geografie 
  Eelde-Paterswolde ligt in het noorden van de provincie Drenthe. Van 1811 tot 1988 was Eelde de hoofdplaats van de gemeente Eelde. Na 1998 is het dorp deel geworden van de gemeente Tynaarlo. In de loop van de twintigste eeuw zijn Eelde en Paterswolde aan elkaar gegroeid, waardoor ze nu één kern vormen. Paterswolde is gelokaliseerd naast het Paterswoldsemeer. Dit meer is zeer geliefd bij recreanten. 
    

 • ​​​​Cultuur/recreatie 
  Rondom de dorpen ligt het zogenoemde landgoederengordel Eelde-Paterswolde. Deze landgoederengordel bestaat uit verschillende 18e- en 19e eeuwse landgoederen, havezaten, landhuizen en villa's, omringd door bossen en parken. Hieronder vallen onder meer landgoed De Braak en Huis De Duinen. Er zijn drie musea in Eelde: Museum De Buitenplaats, het Internationaal Klompenmuseum en Museum Vosbergen. Een populair evenement is het bloemencorso, dat jaarlijks in het najaar wordt gehouden en vele bezoekers trekt. 
   
 • Onderwijs 
  Er zijn vier basisscholen in Eelde: 

  - cbs Menso Altingschool
  -obs De Westerburcht 
  - obs De Veenvlinder 
  - kbs Mariaschool 

  Tevens is er de vmbo/mbo school Terra Eelde gevestigd.
   
 • Vliegveld 
  Eelde staat met name bekend om de luchthaven. Het is de op vier na grooste vliegveld van Nederland. Vluchten vanaf Eelde vertrekken onder andere naar Kopenhagen, Algarve en Kreta. 
   
 • Zorg / verpleging 
  Het dorp is in bezit van verzorgingshuis Symphony. Dit gebouw telt 97 verpleeg- en verzorgshuisappartementen. Rondom het gebouw staan drie appartementencomplexen die in verbinding staan met het woonzorgcentrum.