Op deze pagina verschijnt regelmatig nieuws over Typisch Tynaarlo. Klik op een bericht om het te lezen.
Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Tynaarlo? Die vraag stelde de gemeente Tynaarlo haar inwoners tijdens een serie bijeenkomsten in het kader van hun omgevingsvisie. Nu, een aantal maanden later, is het tijd om de balans op te maken. Waar staan we op dit moment en welke opgaven liggen er nog voor ons? Dit is uitgewerkt in een verkenningennota en een discussienota. Op basis van deze nota’s gaat het college van B&W het gesprek aan met een aantal betrokken partijen. Leefbare dorpen en vitaal platteland zijn de hoofdthema’s, met speciale aandacht voor duurzaamheid.
De kerngerichte bijeenkomsten voor de omgevingsvisie zijn weer opgestart. Maandag 31 augustus trapten we af met een bijeenkomst voor inwoners van Zuidlaarderveen, Midlaren en De Groeve. Een week later was de bijeenkomst voor de inwoners van het dorp Tynaarlo. Tijdens de bijeenkomsten konden een twintigtal bezoekers in de raadzaal van het gemeentehuis met elkaar en met de gemeente in gesprek over onderwerpen die een rol spelen in hun woon- en leefomgeving.
De kerngerichte bijeenkomsten voor de omgevingsvisie worden weer opgestart. De bijeenkomsten zouden in maart en april worden gehouden, maar werden vanwege het coronavirus afgelast. Maandag 31 augustus wordt op het gemeentehuis in Vries weer afgetrapt met een bijeenkomst voor inwoners van Zuidlaarderveen, Midlaren en De Groeve.
Na de bijeenkomsten over de omgevingsvisie in Zuidlaren, Eelde-Paterswolde en Vries reist Typisch Tynaarlo langs de diverse kleine dorpen. De gemeente gaat tijdens deze bijeenkomsten met inwoners in gesprek over de toekomst van hun omgeving. Denk daarbij aan onderwerpen als duurzaamheid, wonen, economie en voorzieningen, natuur en landschap, mobiliteit en samen leven. Klik op 'Lees verder' om het overzicht van de data en locaties van de bijeenkomsten te bekijken.
In maart en april vinden op diverse plaatsen in de gemeente gespreksbijeenkomsten plaats over de omgevingsvisie. Zo krijgen alle inwoners de kans om mee te praten over wat zij belangrijk vinden voor hun directe woon- en leefomgeving. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen deelnemers aan een gesprekstafel hun opvattingen en ideeën delen. De eerste bijeenkomst is op donderdag 5 maart voor inwoners van Bunne, Winde, Bunnerveen en Donderen.
De bijeenkomst, die de vorm heeft van een gesprekstafel, start om half acht (het betreft dus geen Inloopbijeenkomst). Opgave is niet verplicht, maar we stellen het wel op prijs, zodat we zicht krijgen op het aantal mensen. Dat kan door een mailtje te sturen naar mailadres typisch@tynaarlo.nl
Op zaterdag 8 februari vond de tweede van de drie inloopbijeenkomsten van Typisch Tynaarlo plaats. Gedurende de middag konden de ruim 100 bezoekers in het Brinkhotel in Zuidlaren meepraten over onderwerpen die een rol spelen in hun woon- en leefomgeving. Dit leverde een hoop interessante gesprekken op, waarvan de belangrijkste bevindingen door de gemeente zijn verzameld en die na afweging, waar dat kan, in de toekomstige omgevingsvisie van de gemeente zullen worden verwerkt.
Het afgelopen najaar is een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd in het kader van de omgevingsvisie. In het leefbaarheidsonderzoek werden inwoners van de gemeente Tynaarlo onder andere gevraagd naar hun waardering van het onderwijs, de openbare ruimte en de voorzieningen. Ook waren er vragen over hun ervaringen met veiligheid, bereikbaarheid en sociale activiteiten in de dorpen. Benieuwd naar de resultaten? Vanaf nu zijn deze terug te vinden op de website www.typischtynaarlo.nl op de pagina ‘Bibliotheek’. Ook staan op deze pagina een samenvatting van het onderzoek en de antwoorden op de open vragen.
‘Een gezellige drukte met veel informatie en mogelijkheden tot gesprek’, zo omschreef menig bezoeker de inloopbijeenkomst Typisch Tynaarlo van afgelopen zaterdag. De hele middag konden bezoekers op de informatiemarkt in gesprek met medewerkers van de gemeente. Daarnaast konden bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten, waarbij ze hun mening konden geven over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van de gemeente Tynaarlo. Onderwerp van gesprek waren thema's als de bereikbaarheid van het dorp, hoe om te gaan met het landschap en de natuur, welke keuzes te maken over duurzaamheid en hoe ouderen de mogelijkheid te bieden om langer zelfstandig te blijven wonen. Over deze onderwerpen kon men ook in gesprek aan speciaal ingerichte gesprekstafels. Dit leverde een bonte verzameling aan suggesties en ideeën op die worden meegenomen als input bij het maken van de omgevingsvisie van de gemeente.
Op zaterdag 1 februari vindt tussen 13.00 en 17.00 uur de eerste inloopbijeenkomst van Typisch Tynaarlo plaats in de Herberg van Hilbrantsz. Gedurende de middag kunnen bezoekers aanschuiven bij een gesprekstafel, informatie inwinnen op de informatiemarkt of deelnemen aan een van de andere activiteiten. Daarnaast is er een tentoonstelling met schilderijen over de toekomst van Tynaarlo die door basisschoolleerlingen in de gemeente zijn gemaakt. Verder is er een illustrator aanwezig en is er een tekenwedstrijd voor de kinderen. De informatie die wordt opgehaald, wordt verzameld, afgewogen en waar dat kan in de omgevingsivsie verwerkt.
Groep 8 van de Holtenhoek uit Vries en groep 8 van de Rietzanger in Eelderwolde zijn beide gekozen tot winnaars van de schilderwedstrijd Typisch Tynaarlo voor scholen. De winnende groepen leerlingen kreeg vandaag hun prijs uitgereikt door burgemeester Marcel Thijsen en wethouder René Kraaijenbrink. De prijs bestaat uit een taart en een bedrag voor een dagje uit naar keuze met de hele klas.
In februari organiseert de gemeente Tynaarlo drie inloopbijeenkomsten waar inwoners van de gemeente mee kunnen praten over de toekomst van hun woon- en leefomgeving. De input van de gesprekken wordt meegenomen bij het maken van keuzes rondom de omgevingsvisie. Kom langs bij een van de bijeenkomsten en schuif aan bij een gesprekstafel, doe mee met verschillende activtiteiten of teken letterlijk mee aan de toekomst van jouw leefomgevinig.
Op dinsdagmiddag 26 november kwamen ruim 130 vertegenwoordigers vanuit verschillende vakgebieden samen tijdens een werkconferentie. Ze gingen met elkaar in gesprek over de toekomst van de gemeente Tynaarlo. Dit leverde een gevarieerde verzameling ideeën en suggesties op die kunnen worden gebruikt bij het opstellen van de omgevingsvisie.
Gedurende zes themaweken wordt er iedere week een ander thema uit de omgevingsvisie centraal gesteld. De afgelopen weken zijn de thema's duurzaamheid, wonen, economie, mobiliteit en samen leven al aan bod gekomen. Deze week gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek over het thema landschap. Onderwerp van gesprek is onder andere de vraag of de landbouw zich moet aanpassen aan de natuur of dat de landbouw in haar ontwikkeling alle ruimte moet krijgen. En mag dit dan ten koste gaan van een stukje biodiversiteit of is de landbouw juist een middel om de natuur te versterken? Deze en andere vragen over het thema landschap zijn te vinden onder de knop 'Praat mee'.
Basisscholen uit de gemeente Tynaarlo doen dit najaar mee aan een schilderwedstrijd. Elke school levert één schilderij waarop leerlingen het beeld laten zien dat zij hebben van hun ideale dorp in de toekomst. De scholen hebben tot 1 december de tijd om het schilderij te maken. Daarna kiest een jury een winnaar. Ben jij benieuwd welke school er uiteindelijk vandoor gaat met de eerste prijs? Houd dan de komende tijd deze website in de gaten.
Hoe maken we het voor ouderen zo aantrekkelijk mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen? En hoe zorgen we ervoor dat jongvolwassenen niet wegtrekken uit onze dorpen? Deze week gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek over het thema 'samen leven'. Dit is een van de thema’s die centraal staat bij het maken van plannen voor de toekomst van Tynaarlo. Kijk onder de knop 'Praat mee' om mee te praten over samen leven in de gemeente Tynaarlo.
Zes weken lang staat er iedere week een ander thema uit de omgevingsivsie centraal. De afgelopen weken zijn de thema's duurzaamheid, wonen en economie al aan de beurt geweest. Deze week staat in het teken van mobiliteit. Wat de gemeente bijvoorbeeld graag van haar inwoners wil weten, is aan welk vervoersmiddel prioriteit zou moeten worden gegeven: de fiets, het openbaar vervoer of de auto? Een andere vraag is hoe de bereikbaarheid van de steden Groningen en Assen vanuit de gemeente verbeterd kan worden. Deze en andere vragen over het thema mobiliteit zijn te vinden onder de knop 'Praat mee'.
Gedurende zes weken staat elke week een ander thema centraal uit de omgevingsvisie. Deze week gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek over de economische toekomst van Tynaarlo. Onderwerp van zo'n gesprek is bijvoorbeeld het toerisme. Moet de gemeente hierop inzetten door ruimte te bieden aan extra voorzieningen of moeten ze het houden bij het huidige aanbod en de rust en ruimte in het dorp bewaren? Een andere vraag is welke mogelijkheden geboden kunnen worden aan ondernemers die zich willen ontwikkelen. De vragen en stellingen over het thema economie zijn te vinden onder de knop 'Praat mee'.
Zes weken lang staat er iedere week een ander thema centraal uit de omgevingsvisie. Deze week staat in het teken van wonen in de gemeente Tynaarlo. Wat de gemeente bijvoorbeeld graag van haar inwoners wil weten, is of zij vinden dat we ons moeten richten op de woningvraag vanuit de eigen gemeente of dat we moeten inspelen op de vraag van buiten de gemeente. Een andere vraag is of er meer woningen moeten komen voor ouderen die willen doorstromen of juist voor starters. De vragen en stellingen over dit thema zijn te vinden op deze site onder de knop 'Praat mee'.
Gaan we voor gezamenlijke energieoplossingen? Of dragen we individueel ons steentje bij aan een meer duurzame samenleving? Deze week gaat de gemeente met haar inwoners in gesprek over het thema duurzaamheid. Dit is een van de thema’s die centraal staat bij het maken van plannen voor de toekomst van Tynaarlo. Meepraten over het thema duurzaamheid kan via deze site onder de knop 'Praat mee'. Daarnaast kunnnen inwoners hun stem laten horen tijdens de Inspiratieavond Duurzaamheid op donderdag 10 oktober.
Inwoners van onze gemeente weten natuurlijk als geen ander hoe het met de leefbaarheid in hun dorp en omgeving is gesteld. Om daar meer zicht op te krijgen organiseert de gemeente in oktober een leefbaarheidsonderzoek. Alle huishoudens in de gemeente hebben een brief ontvangen met een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.
Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Tynaarlo? Wat vind jij passen bij onze gemeente? Oftewel, wat vind jij Typisch Tynaarlo? Die vraag staat de komende tijd centraal bij het maken van een omgevingsvisie voor de gemeente Tynaarlo. Vandaag startte de campagne Typisch Tynaarlo op de Menso Altingschool in Paterswolde. De wethouders Vemer en Kraaijenbrink, gaven samen met de heer Wiekema van het GBOT en twee leerlingen uit groep 7 het startschot voor de campagne met de lancering van de website www.typischtynaarlo.nl.
Op 10 oktober – de landelijke Dag van de Duurzaamheid- organiseert de gemeente een inspiratieavond voor inwoners over dit thema. De bijeenkomst is in het gemeentehuis, belangstellenden zijn van harte welkom tussen 19.00-21.30 uur. Er is voor ieder wat wils!
-Heb je vragen over het verduurzamen van je woning? -Wil je inspiratie op doen om zelf duurzame stappen te zetten? -Wil je in je buurt een initiatief starten maar weet je niet hoe? -Heb je nog duurzame ideeën waar de gemeente wat mee kan doen? -Wil je graag met de betrokken wethouder in gesprek?
Kom dan langs!
De basisscholen in de gemeente Tynaarlo kunnen binnenkort een pakket verwachten met allerlei materialen voor de schilderwedstrijd. In het pakket vinden de leerlingen onder andere verf, kwasten, een schildersdoek en een schildersezel. Het project wordt op initiatief van de gemeente georganiseerd, met als doel de jeugd te betrekken bij het ontwikkelen van de omgevingsvisie. Op het schildersdoek geven de leerlingen weer hoe hun ideale dorp en omgeving er in de toekomst uitziet. Later dit jaar wordt er door een jury een winnaar gekozen.
De gemeente Tynaarlo organiseert dit najaar een teken/schilderwedstrijd voor alle basisscholen in de gemeente. Het is onderdeel van de ontwikkeling van een omgevingsvisie voor de gemeente Tynaarlo. Het is de bedoeling dat per school één groep 7 of groep 8 deelneemt. Leerlingen maken een schilderij dat een beeld geeft over hoe zij denken dat hun dorp en omgeving er in de toekomst, bijvoorbeeld in 2050, uit zou moeten komen te zien.
Inloggen doet u met uw e-mailadres en wachtwoord. Nog geen account? Registreer u eerst.
De combinatie van e-mailadres en wachtwoord is niet geldig.